CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Pravila bontona na radnom mestu

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Pravila bontona na radnom mestu
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Haos na radnom stolu, neprestana zvonjava mobilnog: na radnom mestu svakodnevno ima materijala za konflikt. U svemu tome se može izaći na kraj sa kolegama – kada se svako pridržava određenih pravila. Ovo je jedan mali priručnik za kancelariju.

FOTO: KSTA

Jedan kolega se svađa preko telefona sa svojom devojkom, drugi se naprosto ne pozdravlja, treći mljacka dok jede: na radnom mestu preti konflikt na svakom ćošku. „Kancelarijski bonton“ može, pritom, učiniti čuda.

Haotične kolege

Buđ u šolji za čaj, nered na radnom stolu: haotično ponašanje je odgovorno za mrzovolju i otežava zajednički rad. Stoga, stručnjaci savetuju: redovno uklanjati prazne flaše, odneti stari papir najmanje jednom nedeljno i ostaviti mašinu za kafu tako da je sledeći može koristiti.

Jedna, svima vidljiva, cedulja na zajedničkom frižideru može biti delotvorna – ukoliko ne upali, trebalo bi prodiskutovati o temi i dati najkonkretnije moguće predloge („Svako dobija po jednu kutiju i čisti je sam“).

 

Persirati ili ne

Način obraćanja često zavisi od stila ili kulture firme. Jedan primer za to je kuća nameštaja Ikea – ovde se „ti“ prosto podrazumeva. Ukoliko se svi radnici obraćaju sa „ti“, postaje teško osloboditi se toga. „Ni u kojem slučaju ne treba neizazvano, spontano reći svojim kolegama ’ti’“, savetuje priručnik. Bolje je umesto toga čekati signale odobrenja ove forme obraćanja.

Jesti u kancelariji

FOTO: KSTA

Od jela jakog mirisa, kao što su riba, sir ili doner kebab, kolege sa susednog stola prolazi apetit. Utvrđeno pravilo: namirnice neutralnog mirisa su u redu. Tu spadaju jabuka ili Bonžita.

 

 

Zagrevati i luftirati

Doživljaj temperature može da bude veoma raznolik. No, ne podrazumeva se da se jednostavno otvori prozor, kada je nekome do toga, upozoravaju eksperti. I ovde to znači imati obzira prema drugima. U dilemi odlučuje većina.

Miris tela

Kolege koje se osećaju mogu biti neprijatni – ali kako učtivo ukazati na problem? Eksperti savetuju jasne reči i dobar tajming. Najbolje je baš pred kraj radnog vremena. Pogođeni barem ne mora da se stidi ceo dan. Važno je pažljivo formulisati. Tako bi onom ko neprijatno miriše najpre trebalo poručiti da je generalno omiljen. U produžetku, direktno pomenuti temu telesnog mirisa, povezanu sa: “Molim Vas, vodite više računa o sebi”. Poklanjanje dezodoransa je tabu – prema bontonu poslovnih krugova, kancelarijski „smrdljivac“ će pre na to reagovati uvređeno.

Oprez i kod prodornih parfema: oni mogu čoveku za susednim stolom izazvati glavobolju.

Buka

FOTO: KSTA

Larma i neprijatni zvuci su odgovorni za mnoge konflikte – naročito u velikim kancelarijama. „Pokušajte tiše da telefonirate i napustite kancelariju tokom privatnih razgovora“, preporučuju lični eksperti izbest2business-a. Slušalice su obavezne pri slušanju muzike i gledanja spotova.

Uzajamno poštovanje je alfa i omega. Pod to spada i da se ne viče u prostoriji. Zvonjava mobilnog telefona takođe ide mnogima na nerve, pa zbog toga važi: uključite vibraciju!
Nepozdravljanje

Pravilo broj jedan: izbegavanje pozdravljanja nije dozvoljeno! Čak ni ako ste ujutru loše raspoloženi. Svejedno je da li je šef ili čistačica u pitanju, hijerarhija ne bi trebalo u tome da igra ulogu, slažu se lični eksperti. Svakako je pravilo: podređeni je taj, koji prvi pozdravlja nadređenog.

Ukoliko ste na istoj poziciji, trebalo bi da pozdravi onaj, koji je drugu osobu prvi ugledao. Prilikom pozdrava bi trebalo, po mogućstvu, izbeći reč „obrok“. Onaj kome je pozdrav upućen odgovara istim rečima.

IZVOR: Ksta

 

 

Ostale tajne na temu poslovnog bontona, po našoj preporuci, saznajte na kursu Poslovno odevanje i opšti poslovni bonton.

Copyright © 2012-2014 iAkademija