CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Kako tražiti (i dobiti) povišicu?

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Kako tražiti (i dobiti) povišicu?
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Nije lako tražiti povišicu. Ali, još je teže živeti od plate do plate! Ne treba ćutati, trpeti i čekati da se poslodavac „seti“ da postojimo i zaslužujemo više.  Skupite hrabrosti i odvažite se da zatražite povišicu, ukoliko zaista mislite da je zaslužujete! Ipak, postoji par stvari kojih bi trebalo da se pridržavate i par stvari koje bi svakako trebalo da izbegavate prilikom traženja povišice. Pročitajte šta kažu poslodavci o tome!

Sve je u dobroj proceni

 „Najbolje je tražiti povišicu neposredno pošto se sjajno odradili neki poosao“, kaže Lidna Zugec, direktor firme Workforce Consultants. “Ali, ni to nije dovoljno – potrebno je da realno sagledate da li i vaša firma i vaš nadređeni takođe trenutno dobro posluju. Mnogo su vam veće šanse da dobijete povišicu ukoliko su sva tri – i vaš rad, i rad poslodavca i uspeh firme – u uzlaznoj putanji.“

To znači da treba da budete svesni toka novca i trenutnog raspoloženja u firmi, umesto da uletite u šefovu kancelariju u potpuno proizvoljnom trenutku i tražite da vam da više novca. Ukoliko ste upravo obavili neki posao za 5+, vaša firma uspešno potpisala ugovor za nov, unosan posao, a vaš nadređeni ima osmeh na licu – onda udahnite duboko i zahtevajte!

  Prvo dokažite svoju vrednost

Fanuš Brok, osnivač i predsednik firme Prolific Living u potpunosti se slaže sa ovom filozofijom:

„Najefektniji način na koji je neki od radnika tražio povišicu bilo je odmah pošto je neki projekat uspešno privela kraju. Čekala je da mi nekoliko viših menadžera kaže koliko je sjajno obavila posao i koliko je neprocenjiva za naše preduzeće. Potom je na sebe preuzela jeadn kompeksan projekat  s kojim niko drugi nije hteo da se hvata u koštac. Par meseci kasnije, ona je od projekta napravila čudo.“

Ukoliko dajete sve od sebe za firmu, time pokazujete vašem šefu da ste spremni da  učinite i više nego što se od vas očekuje kako biste postigli rezultate.

Šta je dalje bilo? „Pošto je prikazala izvanredne rezultate na projektu,  zakazala je sastanak sa mnom i rekla: ’Veoma sam zahvalna za sve šanse koje su mi ovde pružene. Mnogo sam naučila i srećna sam što smo ostvarili odlične rezultate. Jedna stvar o kojoj bih volela da popričam sa vama jesu moja trenutna primanja. Mislim da sam vredan član ovog tima i da sam to dokazala u toku prethodne godine. Kako biste vi ocenili moj rad?’ Bez daljih pitanja, istog trenutka sam joj dala povišicu od 10%. Dakle, prvo dokažite da vredite. Tek onda, na profesionalan način, tražite povišicu.“

  Fokusirajte se na potrebe preduzeća, a ne na svoje potrebe

 „Kada tražite povišicu naglasak treba da bude na tome koliko ste vi značajni za preduzeće, a ne na vašim ličnim potrebama“, kaže Majls Abernati, vlasnik firme za obradu fotografija 399 Retouch:

„Ja sam šef i vlasnik i moj posao je da konstanstno uvećavam profitabilnost kompanije kako bismo mogli da unapređujemo kvalitet usluge koju pružamo, širimo posao, primamo nove radnike, a postojeće adekvatno i na vreme nagrađujemo. Ukoliko zaposleni može da dokaže da svojim znanjem i veštinama, pažnjom koju poklana detaljima, ličnošću i radnim navikama  doprinosi radu firme, onda je i opravdano da traži povišicu.“

To ne znači da ne smete da spominjete lične razloge za povišicu. Ali, ti argumenti treba da budu samo podrška glavnom argumentu („Ja sam snažna karika u ovoj firmi“).

Ukoliko se radi o osetljivim razlozima poput zdravstvenih problema, koliko ćete reći poslodavcu zavisi od vašeg odnosa sa njim. Ipak, treba da nastojite da budete kratki i konkretni, a nikako da nastupite na način koji bi mogao biti protumačen kao „emotivno ucenjiavnje“.

Bez obzira na ovaj rizik, iskren razgovor sa zaposlenima je vrlo važan, smatra izvršni direktor firme <a>Price Baba</a>, Annkur Agarwal. “Ljudi mogu imati razne razloge zbog kojih traže povišicu – od osnivanja porodice do napretka u karijeri. Iskren razgovor u kojem mogu da osetim da je potreba za povišicom zaista jaka i realnim razlozima motivisana su oni koji najčešće dovedu do potvrdnog odgovora.“

Emocionalna inteligencija je ključna!

Šta je ono što najviše zna da „ohladi“ šefa? Kada se zaposleni ponaša kao da mu nešto sleduje ili pripada.

 Fanuš Brok opisuje šta nikako ne treba da uradite:

„Najgori način na koji me je iko ikada pitao za povišicu bilo je kada je jedan od mojih zaposlenih nenajavljeno bukvalno ujurio u moju kancelariju, zatim krenuo bez prestanka da priča o tome koliko je on već dugo u firmi, koliko godina on meni „služi“ i kako „zaslužuje“ povišicu, te da mu ta povišica „još odavno sleduje“ i da je veoma nezadovoljan. Na kraju me je pitao: ’Šta ćete da uradite po tom pitanju?’.

Ovo nije dobar pristup.  Na ovaj način narušavate autoritet svog šefa i stavljate mu do znanja da sumnjate u njegove dobre namere. Postićičete kontra-efekat.

Zato, ukoliko već neko vreme pružate maksimum na poslu a to niko ne primećuje, razmislite zašto je tako. Da li bi trebalo da više poradite na jačanju psolovnih i prijateljskih veza na poslu? Da li ste previše skromni? A možda vaš šef nema vremena na sve da obrati pažnju. Rešenje za sve ove probleme jeste u dobroj i zreloj komunikaciji. Zakažite sastanak sa šefom ili direktorom ljudskih resursa kako biste popričali o vašem dosadašnjem radu, predstavili šta ste sve postigli i dobili od njega povratnu informaciju o tome kako ocenjuje vaš rad. A onda par meseci kasnije, ukoliko objektivno zaslužujete veću  zaradu, smireno, argumentovano i profesionalno je zatražite!

Dođite „naoružani“ planom akcije, a onda ga i ostvarite!

Ovo je savet suosnivača firme Money crashers Personal Finance:

“Jednom sam zaposlio urednicu i prvog dana posla došla je kod mene i iznela šta je to što želi da postigne u toku prvih 30, 60 i 90 dana. Kada je tih 90 dana prošlo došla je i predstavila šta je sve uradila – ostvarila je sve zacrtane ciljeve i više! Onda je tražila povišicu. Iako je politika naše firme da ne dajemo povišice posle tako kratkog vremena i posebno ne novim radnicima, s obzirom na to da je uradila i više nego što je prvog dana obećala, nismo mogli da je odbijemo.“

 

→ Za savete 1-na-1 o razvoju karijere, konsultujte naše besplatno e-karijerno savetovalište!

 

Izvor: CareerBliss

Copyright © 2012-2014 iAkademija