CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Ne mogu da verujem da mi je ovaj klovn šef!

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Ne mogu da verujem da mi je ovaj klovn šef!
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:Ukoliko imate sreće, vaš šef je sjajan menadžer i višestruko talentovan čovek koji vas inspiriše i unapređuje vaš rad. Ali, mnogi među vama će reći da nisu izvukli sedmicu na “lotou nadređenih” i da im šefuje neobrazovani čovek koji im vređa inteligenciju i ide na nerve.

Ako ste zaista pametniji od šefa, onda to i ne bi trebalo da bude toliki problem za vas – trebalo bi da vam bude lako da ga “nadigrate”. Ipak, u ovakvim situacijama će pre svega presuditi vaša emotivna intelgijencija.

Lako je prepustiti se osećanjima zavisti i zajedljivosti usled činjenice da neko koga smatrate sebi inferiornim zarađuje više novca, dobija više zasluga i vama govori šta treba da radite. Teško je svoja osećanja kontrolisati i zato je važno pokušati ostaviti ih po strani i biti pragmatičan.

Aaa! Da li ova osoba STVARNO upravlja mojom budućnošću?!

Život nije fer i nekada drugi brže napreduju od nas.

Prvo razmotrite situaciju:

- Pokušajte da utvrdite koje su to vrline ili “kečevi u rukavu” vašeg šefa i zbog čega je baš on tu gde jeste. Da li je vaš šef politički snalažljiv, dobar u samo-reklami, uvek na pravom mestu u pravo vreme, vešt u odnosima sa pravim ljudima? Zabeležite ove njegove “pluseve” u slučaju da mogu poslužiti i vama u budućnosti.

- Dalje, zašto mislite da je vaš šef “tupan”? Koje su njegove slabosti? Nije u stanju da donese odluke? Nedostaje mu znanja ili iskustva u poslu? Vodi firmu/odeljenje loše? Ne prihvata tuđe sugestije? Postavlja stalno ista pitanja? Mnogo sporo kapira? Važno je da znate da li postoje objektivni razlozi zbog kojih smatrate da ste bolji od vašeg šefa. Ako su stvarni, onda je to stvarno bedak.  Nikako nemojte činiti “sitne spletke” kako biste šefa i drugima prikazali u “pravom svetlu”. Može se desiti da drugi asociraju vas sa njm – ako vaš šef deluje kao “gubitnik”, možda i vi delujete tako!

Šta možete da uradite?

Definišite svoje poslovne ciljeve. Ne treba samo stremiti ka učenju i usavršavanju novih zadataka. Okrenite se i ka introspekciji i ličnom razvoju. Održati staloženost u lošoj situaciji zahteva zrelost. Iskoristite ovo vreme da unapredite sebe, a u međuvremenu tražite nov posao van firme ili drugu poziciju u istoj firmi.

Da li možete da se izborite sa osećanjima i da igrate za šefov tim?

Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da preživite i uspete:

- Suzdržavajte se od toga da kažete svima kako vaš šef i nije “baš najbistrija osoba na svetu”.
- Potisnite potrebu da izblamirate svog šefa pred drugima jer time rizikujete da vas drugi dožive kao siledžiju.
- Nemojte se truditi da skupljate poene na račun svog šefa. Naglašavati tuđe loše strane da bismo sebe predstavili u boljem svetlu neće doprineti da nas drugi vide kao pozitivnu osobu i timskog igrača.
- Pokušajte da osmislite načine da pokažete svoje sposobnosti i doprinos kako biste unapredili svoj položaj u firmi (osmislite i pokrenite projekat na sopstvenu inicijativu, na primer)
- Moguće je da ste u pravu i da vaš šef jeste manje kvalitetan od vas, ali ipak je to u velikoj meri stvar opažanja. Ukoliko radite u velikoj firmi, nikako nije preporučljivo da tužakate svog šefa njegovim nadređenima. Lako se može desiti da vi ostanete bez posla, a ne vaš šef!

Za više saveta o poslovnoj komunikaciji tu su kursevi iAkademije!

 

Izvor: CareerBliss

 

Copyright © 2012-2014 iAkademija