CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Napadnite paniku da ne bi ona vas!

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Napadnite paniku da ne bi ona vas!
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Kao da vam razni scenariji u glavi stežu čelo, loše misli se nižu i postaju nepovezane, disanje vam postaje ubrzano, grče vam se mišići i ne vidite izlaz. Ne brinite, samo ste na pragu napada panike. Sada bi red bio da vas malo oraspoložim nakon što sam vas zaplašila ovakvom dijagnozom. Naime, da li znate da su napadima panike sklonije inteligentne i kreativne osobe? Utoliko ste više skloni emotivnijoj reakciji, ukoliko vam je više stalo do ostvarenja zacrtanog cilja.

Ljudi su skloni da se isuviše vezuju za ono što su zamislili da će se dogoditi kao za već gotovu stvar. Najpre, važno je imati na umu da je tako nešto vrlo subjektivno. Ono što smo mi zamislili ne mora nužno da se ostvari, a i ako se ne ostvari, ne vodi nužno lošem ishodu. Takođe, dobra vest je ta da vam napad panike, uzrokovan osećajem nemoći i bezizlaznosti, neće oduzeti mnogo vremena. Panični napadi vam neće dosađivati duže od od jednog minuta do pola sata.

Svest o sopstvenom fizičkom stanju će vas možda uplašiti da ste u mnogo lošijem stanju nego što realno jeste. Međutim, napad panike prolazi spontano. Nakon toga, kada se umirite i odmorite, možete neometano nastaviti svoje aktivnosti i velika je verovatnoća da ćete tada biti još produktivniji. Ne postoje dva čoveka sa potpuno istim simptomima napada, ali je svima zajedničko to da sebi govore da im nema druge nego da prođu kroz izlaz koga (za njih) trenutno nema.

Ovakva kontradikcija u glavi dovodi do psiho-fizičkog napada, ali ne vodi gubitku motivacije i snage za dalji rad, čak, štaviše, naprotiv! Važno je da se dovedete u harmoniju sa samim sobom. Dakle, nastojte da uvek budete svesni svojih karakternih crta, svojih realnih mogućnosti i sposobnosti koje posedujete. Čak i ako je ostalo svega jedan dan do završetka projekta, ne brinite, preokrenite stvar u svoju korist! Shvatite to kao izazov i budite produktivniji. Umirite sebe i svoje misli i pokušajte da uradite najbolje što možete. Sa društvenog aspekta, u napadu panike nema ničeg sramotnog i to može da se dogodi svakome kome je previše stalo do nečega, a oseća se nemoćno i pritisnuto.

Kada doživljavate napad panike vrlo često možete drugima da izgledate uobičajedno i sasvim smireno, a da se u vašem organizmu događa erupcija emocija. To je zato što vam je vaš razumski deo vrlo veran i bori da vas ne oda. Nastoji da ne prikaže vaše slabosti koje, kada ste se vi sa njima suočili, doživljavate veoma loše i zato ih i shvatate kao neki lični nedostatak koji ne želite da reprezentujete drugima. Dajte sebi šansu da izlaz postoji, da nije važno vreme koje je potrebno da bi se on dosegao, već način kojim do njega dolazite.

Ako je vaš način efikasan, vreme će biti od sekundarnog značaja, pošto se na njega nećete obazirati u toku samog rada, a ono će biti vaš saveznik. Međutim, ako ipak dođe do onog drugog scenarija, i dalje niste izgubili bitku, jer uvek možete napasti ono što vas napada i ići u nove pobede.

Autor: Marija Mitrovanov

Izvor: iSerbia

Copyright © 2012-2014 iAkademija