CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Mitovi na struju

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Mitovi na struju
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Solidarni smo oko pitanja uštede električne energije. Većina nas prednost daje mikroplanu, odnosno, interesuje nas jeftiniji račun na kraju meseca. Neki to gledaju kao odnos prema zaštiti životne sredine ili smanjenoj potrošnji zarad boljeg funkcionisanja. Da ne dužimo, kada se pomene pitanje struje svi bismo voleli da plaćamo manje. Dobro, ne baš svi, ima nekih koji o tome i ne misle baš mnogo.

Koliko pravi saveti u tome mogu da vam pomognu? Najbolje je prepustiti računu na kraju meseca da pokaže.

Svi oni stanari koji ne uživaju sistem daljinskog grejanja, svake godine, u zimskom periodu pate kada stigne račun za struju. Uvek je moguće uštedeti, samo je potrebno promeniti navike.

Jedan od mitova koji se stalno provlači kada je grejanje u pitanju kaže da peć uvek treba grejati na najjače kako bi što pre zagrejala prostor. To nije tačno, iz više razloga. Prvo samim tim, potrošnja struje je značajno veća. Bez obzira koje grejno telo koristite. Period u kom će ono biti ugašeno neće obezbediti utrošak. Naime, bolje je da grejno telo radi manjim intenzitetom u dužem periodu. Tako se obezbeđuje kontinuitet, a u grejanom prostoru udobnije je boraviti. Izbećićete pregrejavanje kao u prvom slučaju, pa posle naglo hlađenje. Vaše telo će vam biti zahvalno, a vi računu na kraju meseca.

Ono drugo što se tiče grejanja i cene odnosi se na goriva koja koristimo za dodatno ili primarno zagrevanje. Obično je cena električne energije oko deset puta veća u odnosu na cenu gasa i drugih alternativa (mazut, drvo). Možete uštedeti, međutim, i grejući se na struju. Potrebno vam je samo da imate dva, ravnomerno raspoređena izvora grejanja u kući ili stanu. Oba treba da rade istom merom i istovremeno, bez obzira da li se neko nalazi kraj njih ili ne. Greje se prostor ne direktno vi.

Mit koji se tiče zadržavanja električne energije odnosi se na kvalitetne prozore. Da li ste znali da skupi PVC prozori, napravljeni tako da odlično dihtuju čime zadržavaju toplotu, ili svežinu, nemaju nikakav efekat ukoliku nisu postavljeni svuda? Ovi prozori su skupi. Tako da ako nemate mogućnosti da ih zamenite svuda u stanu ili kući, nemojte to raditi. Postoje mnogo jeftiniji načini da se uštedi.

Kada samo kod novih stvari, isto važi i za nove stanove. Postoji mit da je „novogradnja“ kvalitetnija od nekog starog, davno izgrađenog prostora. Ovo je zabluda. Uopšte nije bitan datim kada je nešto sagrađeno, već kvalitet kojim je napravljeno. To se vrlo često pokazuje na testu. Novi stambeni prostori, nećete verovati, predstavljaju ništa drugo do izvor zarade za graditelje, a posao se često ne odradi ni približno dobro kao nekada. Ne očajavajte ako živite u starom prostoru, učinite sve da mu povećate efikasnost.

Gasite svetlo za sobom. Ovo nije mit. Ovo je istina. Mit je da stalnim paljenjem i gašenjem svetla uzrokujete veću potrošnju struje. To je potpuno netačno, gašenjem svetla odmarate i sijalicu i na taj način održavate njen vek trajanja. Bez obzira na koliko dugo izlazite van, ugasite svetlo za sobom.

Punjači za bilo koji pokretni aparat, mobilni telefon, laptop, ne treba stalno da budu uključeni u izvor napajanja. Jednostavno će se pokvariti. Isto važi i za sam princip punjenja. Onog momenta kada se uređaj napuni, skinite ga sa punjača. Mit je da će baterija trajati duže ako se uređaj duže puni.

Izvor: iSerbia

Copyright © 2012-2014 iAkademija