CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Kako da se samoinicijativno prijavite za posao

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Kako da se samoinicijativno prijavite za posao
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Samoinicijativne prijave mogu sigurno doneti uspeh, kada se kandidat prethodno informiše o firmi. Neću tvrditi da su one generalno protraćen trud. Pre nam pokazuju koliko su kandidati angažovani. Jedna takva prijava mora svakako da bude dobro promišljena i pripremljena. Jednostavno poslati dokumente firmi i nadati se zaposlenju – to ne funkcioniše.

FOTO: ZEIT

„Samoinicijativne prijave mogu sigurno doneti uspeh, kada se kandidat prethodno informiše o firmi. Neću tvrditi da su one generalno protraćen trud. Pre nam pokazuju koliko su kandidati angažovani. Jedna takva prijava mora svakako da bude dobro promišljena i pripremljena. Jednostavno poslati dokumente firmi i nadati se zaposlenju – to ne funkcioniše.

Stoga, prvo pravilo samoinicijativnih prijava glasi: najpre uspostaviti kontakt sa firmom i razjasniti sa nekim ko je za to odgovoran, da li ima smisla pisati takvu prijavu. Možda već postoji neka odgovarajuća, neoglašena pozicija, koju možete zauzeti. Dalje mogućnosti za kontakt nude, na primer, sajmovi poslova ili stručne prezentacije. Možete se pozvati na to u svom motivacionom pismu.

 

Drugo pravilo: Stranica firme treba neizostavno detaljno da se pročita. Motivaciono pismo jedne spontane prijave za posao mora biti bolje i ličnije nego prijava za mesto za koje smo mi raspisali konkurs. Mora biti odmah jasno da se kandidat može poistovetiti sa našim osiguranjem i proizvodima, da želi da radi upravo ovde, a ne u drugim firmama.

Treće pravilo glasi: treba prethodno dobro razmisliti koju poziciju želimo. Velike korporacije imaju mnogo otvorenih mesta, njih bi sve trebalo isprobati. Ukoliko ne nađete tamo ništa što Vam odgovara, onda samoinicijativna prijava ima smisla. U branši osiguranja su, na primer, interesantni samostalni agenti, informatičari ili matematičari. Pored toga, imamo dobra iskustva i sa onim kandidatima koji nisu upoznati sa našim poljem rada, čije odlike nismo tražili, ali nam baš odgovaraju. Oni mogu doprineti našem timu“.

IZVOR: Zeit Online

 

Ostale tajne na ovu temu, po našoj preporuci, saznajte na kursevima Preduzetništvo i Aktivno traženje posla.

Copyright © 2012-2014 iAkademija