CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

Alati za bolju koncentraciju

Home
Vesti
Biznis i edukacija
Alati za bolju koncentraciju
Upiši odmah kurs!

Pitanja? office@iserbia.rs


Tehnička podrška 24h dnevno!


Kako da napredujem?


Slaćemo vam besplatne savete, konkurse i kurseve i popuste. Prijavite se na našu mejling listu!

Pratite nas:

Drugi o nama:


Samo vaša kancelarija sa pogledom na ceo grad, tišinom, najviše svetla i širokim radnim stolom od mahagonija jednostavno poziva na produktivnost, ali to nije nešto što svako od nas može da ostvari. Međutim, postoji nešto što ipak možete da uradite sa svojim radnim prostorom i na kraju dana završite sa više slobodnog vremena.

Zvuci. Verovali ili ne, izvesna količina buke vam može pomoći da se bolje koncentrišete. Zvuci iz kafića ili tiha muzika umeju da prijaju čak više od potpune tišine. Ako imate priliku, pustite baroknu ili džez muziku dok radite ili idite u obližnji kafić. Ako ne možete da napustite kancelariju, zvuke kafića možete simulirati uz pomoć sajta Coffitivity.

Pomeranje stolova i stolica, žamor ljudi i čangrljanje šoljica nije nešto za šta ste mislili da će pospešiti vašu kreativnost, zar ne? Ipak,istraživanje Univerziteta u Čikagu pokazalo je da određeni nivo buke kao onaj u kafiću veoma dobar za rad

Idealno doba dana. Da li ste dnevna ili noćna ptica? Shvatićete ako primetite kada vam je najviši nivo koncentracije, energije i brzine. Sate kada ste najproduktivniji treba najbolje da iskoristite i završite najvažniji deo posla tokom njih. Dakle, u to vreme nemojte ići na sastanke, raditi kućne poslove ili bilo kako dozvoliti da vas neko ometa. Ukoliko niste sigurni koje je doba dana najbolje za vas, tu je Heatmapping koji je razvio Charlie Gilkey, a koji bojama obeležava ceo dan u skladu sa nivoom svoje produktivnosti. Isprobajte!

Vrline kancelarije. Čak iako vam se nekad čini da bi vam bilo mnogo prijatnije da radite kod kuće, kancelarija ima svoje prednosti. To je izolovan prostor u kome su televizor, kućni poslovi i porodica dovoljno daleko da vas ne mogu ometati. Taj princip možete primeniti i ako radite kod kuće. Izolujte se u samo svoju sobu ili idite u biblioteku, park ili neko slično mesto gde ćete imati svest da je vreme za posao i gde ćete, samim tim, uraditi više.

Protegnite se. Pre nego što počnete svoj radni dan, a i nekoliko puta u toku njega, ustanite sa radnog stola i malo prošetajte i uradite vežbe istezanja. To je dobra pauza za odmor mozga i osveženje tela koje je dugo u jednom položaju. Često se zaboravimo i po nekoliko sati sedimo pogrbljeni, što može biti pogubno za kičmu i zglobove. Pazite na sebe, posao neće pobeći zbog petominutne pauze.

I bi svetla. Vaš radni prostor treba da bude odlično osvetljen. Jake sijalice mogu da vam smetaju i da vas dekoncentrišu, a meko osvetljenje će vas uspavati. Pokušajte da nađete zlatnu sredinu i pomognete i svojim očima i svom poslu.

Ne odugovlačite. Kako to u životu obično biva, radni dani nekada neće ići po planu i vaša idealna atmosfera za rad će izgledati kao nemoguća misija. Ne koristite to kao izgovor! Naučite da se organizujete i budete proaktivni čak i kada ne ide kako ste zamišljali. To je glavni trik produktivnosti – da gurate dalje dok ne uspe. Sve ostalo su korisni pomoćni točkovi.

Autor: Dragana Milovanović

Izvor: iSerbia

Copyright © 2012-2014 iAkademija